Design, Build

Betrünken ohne zu trinken:

Kunnen we mensen de illusie geven dat ze dronken zijn?

Achtergrond

Het leek ons al erg gaaf om een product te maken waarmee wij de zintuigen van mensen konden belazeren. Toen we begonnen bij de Bierfabrik, bedachten wij al snel de 'onbeschonken dronkenschap'.

Het uitwerken van zo'n opdracht in een korte tijd was een geweldige ervaring.

Het materiaal

Virtual Reality wordt steeds populairder. Je kunt je nu zelfs met een telefoon al in een heel andere omgeving wanen. Dit konden wij ideaal toepassen in ons project.

Met behulp van een aantal VR-brillen en een paar telefoontjes, konden wij via een simpele app op de telefoons het beeld van de camera bewerken. Zo werd het beeld verdubbeld, gedraaid en bewogen. Eigenlijk lijkt het ontzettend veel op wat je ziet als je echt dronken bent.

Het geluid

Omdat wij met ons oren nog behoorlijk goed de richting kunnen bepalen, hebben we ervoor gekozen dat ook uit te schakelen. Met een headset, een bonkende beat en het volume op hard, waanden onze proefpersonen zich aangeschoten in de club.

Dit was nog wel het meest versterkende effect in combinatie met de VR-bril. Er zit een desoriënterende piep onder, die wij speciaal hebben uitgekozen. Dit soort piepjes staan bekend als 'audio drugs', en beginnen echt goed te werken na ongeveer 5 minuten.

De opdrachten

We lieten de proefpersonen twee opdrachten uitvoeren:

Het lopen over een lijn.

Het opstapelen van bekertjes.

"Walk the line!"

Het lopen over de lijn was een succes: Mensen verloren echt hun evenwicht! Wij moesten de proefpersonen in de gaten houden, en bijsturen als ze echt dreigden te vallen.

We hadden niet verwacht dat het zo'n impact zou brengen. Mensen waren ook echt trots als ze het gehaald hadden. Wij konden ons dan ook niet inhouden om ze teleur te stellen dat ze nog niet klaar waren...

"Pile those cups"

De volgende opdracht was het stapelen van bekertjes. Er liggen zes bekertjes op de tafel. Aan jou de taak om er een piramide van te maken. Lijkt simpel toch?

Inmiddels weten we beter. Of het nu echt is of niet, dronkenschap maakt de simpelste dingen haast onmogelijk.

Mensen waren hun gevoel van diepte kwijt, en raakten hun bekertjes kwijt doordat ze hun eigen piramide omstootten. Alleen degenen met de beste hand-oog-coördinatie konden de stapel voltooien.

Het plezier

Ondanks de lastige opdrachten, hadden onze proefpersonen ontzettend veel plezier. Het was echt een uitzonderlijke ervaring om als een zatlap door de gangen van school te lopen.

Vrienden daagden elkaar uit mee te doen, en je liep echt voor schandaal rond als je eenmaal 'dronken' was. Ondanks dat hebben we ruim 100 man voorzien van een geweldige ervaring.

Het risicoformulier

Een leuke manier om bij te houden hoeveel mensen je project hebben uitgeprobeerd, en een leuke manier om de spanning er een beetje op gang te brengen!

Het einde

Ik ben ontzettend trots op wat we hebben gemaakt tijdens deze Freespace. Ik zou dan ook zeker zeggen dat Freespace zelf een blijvertje is. Het contact met tweedeklassers en andere klasgenoten verliep heel goed. Dit hielp zeker mee tijdens het ontwikkelen van ons project.

Dus ik zeg: "Op naar de volgende Freespace!"

svg_rose